ESG en dubbele materialiteit: het recept voor duurzame groei

'Waar geen aardappelen gepoot worden, zullen er ook geen groeien.’ Die boerenwijsheid indachtig begonnen we in 2023 aan het ESG-traject van Agristo, de West-Vlaamse aardappelverwerker van wereldformaat.

Onze klant: aardappelverwerker Agristo

Onze uitdaging: een dubbele materialiteitsanalyse met het oog op CSRD-compliance

Onze oplossing: een ESG-strategie op maat, met onderscheidende speerpunten

De aardappelindustrie is één van de pijlers van de Belgische economie. Ons land vormt het hart van de Europese potato belt, een regio waar de omstandigheden voor de aardappelteelt ideaal zijn. Van die strategische ligging profiteert onze voedingssector volop. De afgelopen decennia zijn enkele Belgische aardappelverwerkende bedrijven uitgegroeid tot wereldspelers. De invoering van de CSRD verplicht een aantal van hen om alle relevante thema’s rond ESG (of Environment, Social en Governance) transparant en gedetailleerd in kaart te brengen. Agristo klopte daarvoor aan bij Pantarein

Weerbare knollen

Pantarein baseert ESG-strategieën op een grondig onderzoek naar de dubbele materialiteit. Een deel van de impacts, risico’s en opportuniteiten (of IRO’s) is vaak eigen aan een sector. In de aardappelindustrie, en dus voor Agristo, zijn de teeltomstandigheden een goed voorbeeld: de klimaatverandering, waarin lange droge periodes en maandenlange regen elkaar afwisselen, zet de teelt onder druk. Weerbaardere aardappelrassen zijn een antwoord op die onzekerheid.

Vanuit dergelijke duidelijke vertrekpunten kunnen we de IRO’s verder toespitsen op een bedrijf. Pantarein stoelt de dubbele materialiteitsanalyse telkens weer op een uitgebreide lijst van bronnen om betrouwbaarheid en objectiviteit te waarborgen. Interne bronnen kunnen bestaan uit bedrijfsdata of de resultaten van een stakeholderenquête, bij externe bronnen gaat het bijvoorbeeld om third-party databases of internationaal erkende frameworks. Door die brede waaier is de IRO-lijst (de longlist waarin impacts, risico’s en opportuniteiten worden ingeschaald op basis van hun materialiteit voor het bedrijf) altijd tailormade.

“Pantarein heeft door de jaren al veel referenties opgebouwd in de voedingsindustrie. Met Agristo mochten we ons verdiepen in de aardappelsector. We hebben samen een grondig traject richting CSRD-compliance doorlopen, en tegelijk de eigenheid van het bedrijf weten te behouden.”

Katrien De Cort
Sustainability consultant bij Pantarein

Eenheidsaardappel vermijden

Een ESG-roadmap opstellen, en daarbij één na één de CSRD-eisen afvinken, is de volgende stap. Met een CSRD-gapanalyse legden we bloot op welke disclosures het volgende rapport moet focussen. En aan de hand van onze input en adviezen bepaalde Agristo zijn targets. Allemaal elementen die de ESG-roadmap van het bedrijf vormden. Met die roadmap kreeg Agristo een kompas in handen voor een duurzame transitie, maar daarmee was onze begeleiding nog niet ten einde: Pantarein paart dat instrument aan een duurzaam narratief  – het unieke verhaal van elk bedrijf.

Om die storyline te schrijven, bespraken we met de ESG-stuurgroep wat Agristo van zijn sectorgenoten onderscheidt: gaat het om employer branding, het productaanbod of misschien om ketenverantwoordelijkheid? Rond die speerpunten ontstond een vlotte en visueel aantrekkelijke storyline, met de kenmerkende kwinkslag van Agristo. Helemaal in lijn met de huisstijl en identiteit van het bedrijf. Voor iedereen die, intern en extern, met stakeholders wil communiceren over de ESG-inspanningen van het bedrijf is het een onmisbaar instrument.