Van de kleerkast tot de keuken, van de speelkamer tot de moestuin: elke dag komen we in contact met hormoonverstoorders. Om de blootstelling van Vlamingen aan die stoffen te beperken, wilde het Departement Zorg een digitaal kennisplatform bouwen. Die opdracht vertrouwde het aan Pantarein toe.
Onze klant – het Departement Zorg van de Vlaamse overheid
Onze uitdaging – alle bestaande informatie over hormoonverstoorders verzamelen en toegankelijk maken voor het brede publiek
Onze oplossing – een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke website
Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de werking van onze hormonen kunnen verstoren. Ze zitten zowat overal: van plastic en textiel tot verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en pesticiden. Je kunt ze inademen via stof, opnemen via de huid of inslikken via voeding. Dat kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Maar hoe herken je hormoonverstoorders, en hoe beperk je je blootstelling? Die vragen wilde het Departement Zorg graag op een toegankelijke manier beantwoorden.
We startten met een uitgebreide deskresearch: we raadpleegden wetenschappelijke en toegepaste literatuur en analyseerden eerdere communicatieacties en initiatieven. We stelden ook een stuurgroep samen met experts van UAntwerpen, Logo Gezond+, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Opgroeien, CM, FOD Volksgezondheid, VITO, VIVES, Gezinsbond en Kom op tegen Kanker. Op basis van hun input groeide uit onze deskresearch een literatuurstudie: het fundament voor het kennisplatform.
Tijdens een workshop legden we samen met de experts een inhoudstafel vast, opgebouwd rond vier vragen: wat zijn hormoonverstoorders, waar zitten ze, hoe kun je je blootstelling beperken, en wat doet de overheid? We schreven tips op maat van specifieke doelgroepen: van zwangere vrouwen tot grootouders, en van land- en tuinbouwers tot schoonheidsspecialisten.
Onze digital designer goot de inhoud in een toegankelijke en aantrekkelijke miniwebsite, ondersteund door passende illustraties. We lieten ze aan een grondige gebruikerstest onderwerpen, waarna het Departement Zorg ze naadloos integreerde in zijn nieuwe website.
We lanceerden het nieuwe platform met een campagne waarin we vooral inzetten op sociale media, aangevuld met een nieuwsbrief, een persbericht en een video. Voor onze partners maakten we een handige 'user kit' vol communicatietools. De resultaten mogen er zijn: we bereikten met de lanceringscampagne meer dan 300.000 Vlamingen en registreerden 8.500 websitebezoekers in de eerste maand na de lancering.